Рівненська обласна громадська організація "Ключ до процвітання"

вівторок, 10 листопада 2015 р.

Громадські організації: попереду стільки роботи!

Громадські організації - рушійна сила в демократичному суспільстві. Вони беруть активну участь в житті держави, активізують сили громади і вирішують суспільні питання і проблеми. Якщо ми хочемо побудувати громадянське суспільство, нам не обійтись без участі громадських організацій, які здатні зробити врядування чесним та прозорим.
Перш за все, наші люди не свідомі того, що саме вони і є цим громадянським суспільством, тобто це не захмарні чиновники, а звичайні мешканці наших міст, які хочуть зробити своє життя кращим. Громадські організації повинні донести до українців розуміння того, що кожний громадянин важливий і кожний своїм маленьким вчинком, немов гвинтик у величезному механізмі, робить крок до кращого майбутнього. Після Майдана кожен громадянин повинен взяти на себе частку відповідальності за країну, кожен повинен зрозуміти, що від нього в цій країні також багато залежить. Майдан дав нам усім шанс змінювати країну знизу, починаючи, звісно, кожний із себе і тиснучи насамперед на місцеву владу - адже саме на місцях квітне корупція і чиниться найбільший саботаж. 
Передусім, необхідно донести до людей, якою силою володіє громада в прийнятті суспільно важливих питань. Громадянське суспільство врятувало країну, це однозначно. І тепер нам треба спільними зусиллями її розбудовувати. Ми маємо закласти ті основи, які зроблять позитивні демократичні зміни незворотними. А поки що суспільство має постійно примушувати виконавчі органи робити свою роботу якісно та імплементувати реформи, громадським контролем постійно нагадувати державним діячам, що влада в Україні повинна здіснюватися для задоволення потреб звичайних громадян, а не для їх обману, грабунку і розбудови власного бізнесу та збагачення. Після Майдану ми маємо зовсім інше суспільство, яке не готове чекати чи пробачати. Громада сьогодні вимагає абсолютну прозорість ухвалення рішень. Вона нарешті хоче побачити, що влада не зачиняється в кабінетах для дерибану, а навпаки, йде до людей і консультується з ними, керує не просто від їх імені, але й в їх інтересах. Тут йдеться і про можливість громадського контролю над дією закону та контролю щодо справедливого покарання осіб, які порушили закон.
Зміни в суспільній свідомості відбуваються не так швидко, як в політичному житті (по причині інерції мислення), найскладніше – кожному реформувати себе, змінювати своє ставлення до держави від "держава мені винна" - до "держава це ми".
Щоб врядування в громадах стало належним і щоб люди дійсно впливали на прийняття рішень, саме громадські організаці мають вивести активну частку народа з летаргії, показати приклад зневіреним і байдужим, залучаючи людей до дій, до прийняття рішень. А щоб врядування стало зрозумілим, треба про нього говорити: ЗМІ повинні писати про це, а громадські організації роз’яснювати безпосередньо людям, що таке врядування, і своїм прикладом показувати, яким чином воно може бути ефективним - адже всі ті важливі закони, які ми ухвалювали, треба втілювати саме громадою!

Громадські організації  за своєю природою повинні бути незалежними від влади, від партій, чим викликають довіру серед народу і саме тому можуть донести до суспільства, якою силою володіє громада в прийнятті владних рішень та вирішенні державних питань, які для цього у них є механізми і можливості.
Основна проблема – це криза довіри: всіх до всіх. Наше сьогоднішнє суспільство вже давно втратило довіру до владних структур. Кожна влада, можновладець має інстинкт самозбереження й робитиме якісь кроки, щоб продовжити своє існування. Тотальна брехня і маніпуляція у ЗМІ, рекламі, політиці заволоділа усім, чиниться шалений спротив змінам часто під популістичними гаслами, всі звинувачують владу і особисто Президента в тому, що реформи не йдуть і ніхто не покараний. 
Необхідна правда. Вагомою перевагою громадських організацій є те, що вони основані на довірі, і створюються в результаті довіри один до одного. Тому саме громадські організації і мають стати носієм правди, щоб дати змогу людям розібратись у складних ситуаціях сьогодення. Громадські організації мають допомагати людям і у самоорганізації та захисті себе від третіх сторін – рейдерів, держави або інших структур. 
Громадянське суспільство прокидається. Україна обрала курс на європейську інтеграцію, ключовою складовою якої є місцеве самоврядування, сформоване за європейськими принципами. Тому наш основний девіз - рухатись вперед, незважаючі ні наякі  перешкоди, розбудовувати громадянське суспільство, налагоджувати горизонтальні зв'язки, примушувати владу виконувати закони, займатись просвітою і активізацією громадян, вчити громаду співпраці з владою на засадах народовладдя -  задля підвищення якості життя та наближення їх до європейських стандартів. Отож, попереду ще стільки роботи! 

Людмила Корчак,
голова правління ГО «Ключ до процвітання»




Немає коментарів:

Дописати коментар